Winterbanden verplicht in delen van Frankrijk

In de winterperiode van 1 november tot en met 31 maart is het in sommige delen van Frankrijk verplicht om met winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen aanwezig zijn in de auto. Wie zich hier in de aangegeven zone niet aan houdt, riskeert een boete van 135 euro. Eerder was de verplichting er ook al, maar werden er geen boetes uitgeschreven.

Three Peak Mountain Snowflake 3Pmsf Ms Symbol

In de rest van Frankrijk is het gebruik van winterbanden niet verplicht, maar wordt dit met winterse omstandigheden wel aangeraden. Het advies is om banden te gebruiken waarop de aanduiding M+S en het sneeuwvloksymbool staan aangegeven. Vanaf november 2024 moeten de banden minimaal het sneeuwvloksymbool hebben en volstaat de aanduiding M+S niet meer.

De zones waar het in de winterperiode verplicht is om met winterbanden te rijden, worden aangegeven met een nieuw verkeersbord. Een wit rechthoekig verkeersbord met rode rand en zwarte banden en sneeuwkettingen geeft aan dat er met winterbanden gereden moet worden of dat er sneeuwkettingen in de auto aanwezig moeten zijn. Een rond, blauw bord met sneeuwkettingen betekent dat de sneeuwkettingen onder de camper moeten.

De sneeuwkettingen moeten aan minstens twee wielen worden bevestigd en de maximale snelheid die gereden mag worden is dan 50 kilometer per uur.