CBR eist bezoek arts bij rijbewijsverlenging 75-plussers

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) eist dat 75-plussers en zieken met ingang van 1 juli 2022 weer een arts bezoeken voordat zij hun rijbewijs mogen verlengen, zo meldt het Algemeen Dagblad. Hiermee draait het CBR de versoepeling terug waarbij medische keuringen gedurende de coronapandemie via online videobellen uitgevoerd mochten worden. ​

National Cancer Institute Nfvdkihxylu Unsplash

Medische keuringsbedrijven en artsen reageren ontstemd op dit nieuws en waarschuwen voor oplopende wachttijden. Volgens het Medisch KeuringsInstituut Nederland (MKIN), dat jaarlijks circa 12 duizend onderzoeken voor het CBR verricht, kan een deel van de keuringen prima digitaal verlopen. “Via een beveiligde videoverbinding kan de medische specialist een betrouwbare en valide selectie maken van risicogroepen”, stelt directeur Steef van ’t Pad Bosch in het Algemeen Dagblad.

Volgens het CBR is het niet meer dan logisch om medische keuringen weer fysiek te laten plaatsvinden. “Onder de bijzondere omstandigheden van de coronapandemie is tijdens het stilvallen van de niet-spoedeisende zorg, de lockdowns en het strikte thuiswerkbeleid een belangenafweging gemaakt in samenspraak met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Nu alle maatregelen rondom covid-19 zijn komen te vervallen, is keuren op afstand niet meer nodig’’, stelt woordvoerder Eveline Meltzer.

Het CBR sluit niet uit dat het keuren op afstand in de toekomst terugkeert, maar directe plannen daarvoor liggen er niet.