Nieuwe buscamper Alphavan: luxe, slim en gasloos

Er hangt een flink prijskaartje aan de nieuwe Alphavan, maar daarvoor krijgen kopers volgens de camperbouwer uit Zuid-Duitsland wel een slim huis op wielen. Deze luxe buscamper op de Mercedes Sprinter is namelijk uitgerust met het Mercedes-Benz Advanced Control-systeem (MBAC).

Alphavan

De luie campingstoel verlaten is niet meer nodig met het MBAC-systeem. De luifel bedienen, de ledverlichting inschakelen, het elektrische opstapje inschuiven; het kan allemaal via de bluetooth-app. Daarnaast toont de app onder meer de status van de batterij, de zonnepanelen en de watertanks. Al deze informatie is ook te checken via het touchpaneel boven de ingang. Verder is de buscamper uitgerust met het Mercedes-Benz User Experience (MBUX) navigatie- en infotainmentsysteem.

Binnen valt vooral de gigantische stahoogte van 2,10 meter op. De inrichting is modern en fris. Er is keuze uit verschillende woonstijlen, zoals een combinatie van matwit en donkergrijs, of een houtdecor met warm grijs. De meubelbekleding heeft een luxe ogend doorgestikt patroon.

Buscamper zonder gas
De strakke keuken met gebogen lijnen heeft lades met pushlocks, een Dometic-compressorkoelkast van 90 liter en een inductiekookplaat. De Alphavan is helemaal gasloos. De buscamper is uitgerust met  zonnepanelen, een lithiumaccu van 210 Ah, een omvormer van 2.300 watt en Truma Combi 6D-verwarming. De badkamer met toilet heeft een raam, een uitschuifbare wastafel en een uittrekbare douchekop.

Onder het bed van 200 bij 160 centimeter achter in de Alphavan bevindt zich nog een verrassing: een flexibel in te richten ruimte, die via een tussendeur bereikbaar is. Deze zogenoemde FlexPort heeft een afmeting van 220 bij 170 bij 128 centimeter. Hier is genoeg ruimte om bagage op te bergen. Fietsen staan stevig vast dankzij de sjorrails en de kasten op de vloer hebben een zitmogelijkheid. De FlexPort is zelfs als kinderkamer te gebruiken.

De Mercedes Sprinter heeft een 190 pk-motor en een negentrapsautomaat. Vierwielaandrijving is optioneel. Het maximale gewicht van deze buscamper is 4.100 kilogram, dus minimaal is het C1-rijbewijs vereist. In overleg met Alphavan is het mogelijk om het gewicht op 3.500 kilogram te zetten, maar met een rijklaargewicht van 3.350 kilogram kan er dan vrijwel geen bagage mee. Al dit moois heeft wel een prijskaartje: de Alphavan is leverbaar vanaf circa 196.500 euro.