Meeste camperplaatsen langs rivieren toegankelijk

Het aantal bezoekers op camperplaatsen langs de grote rivieren is sterk afgenomen. Terwijl er lang niet altijd sprake is van wateroverlast. Dat blijkt uit een telefonische inventarisatie van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC. De NKC adviseert camperaars van tevoren even te bellen of ze ergens terecht kunnen.

Er zijn camperplaatsen langs de rivieren die gewoon droge voeten hebben gehouden. Andere likken de wonden en herstellen de schade. Zoals opruimen van slib op de velden en repareren van elektra. Maar de kans dat nu een camperplaats nog op slot is door de extreme regen, is bijzonder klein.

Camperplaats Roermond City Marina heeft geen overlast ondervonden. Beheerder Logan Franken zag in 2016 de bui al hangen en hoogde preventief de camperplaatsen langs de Maas op. “Daardoor hebben we nu geen schade en zijn we dus gewoon open voor gasten”, aldus Franken. Aan reserveringen doet hij niet en hij heeft dus geen annuleringen gehad, maar de 22 plekken zijn niet allemaal bezet. “Wel hebben we gemerkt dat men door de regen van afgelopen weken niet durft te komen. Maar het kan dus wel.”

Verder naar het noorden in Limburg heeft Sjaak Burgman zijn Camperplaats Heijen bij het plaatsje Gennep. Voor hem was het wassende water geen verrassing. Zes dagen van tevoren lichtte Rijkswaterstaat hem al in, dus was er genoeg tijd om de mensen te informeren en alles af te sluiten. Op 15 juli ging de camperplaats op slot. Sinds deze week is de locatie weer geopend en een aantal campers is inmiddels te gast. “Echt, we zitten hier veilig tussen twee sluizen in de Maas. Dus men kan hier zonder gevaar gewoon verblijven”, vertelt hij vol overtuiging. De materiele schade is door de vroegtijdige melding van Rijkswaterstaat beperkt gebleven. “Maar er is wel een inkomstenderving, van zo’n 5.000 euro. Daarom hebben we het plan om uit te gaan breiden van 25 naar 35 camperplaatsen”, aldus Burgman.

De IJssel neemt bij Arnhem het stokje over en duwt het regenwater door de rivier en de uiterwaarden. Bij Hattem werd het daardoor kritiek en dat merkte Eveline Krekelberg van camperplaats IJsseldelta Marina, bij de jachthaven. De dijk met daarop de staanplaatsen voor campers kwam onder water te staan. “Gelukkig zagen we dit al dagen van tevoren aankomen. De mensen met de campers hebben we dus tijdelijk weggestuurd. Maar nu is het weer droog genoeg en zijn de twintig plekken weer gewoon bezet”, zegt Krekelberg vol goede moed.