Aantal campers in tien jaar verdubbeld

In Nederland is deze week 150 duizendste camper op kenteken gezet, zo meldt de brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Daarmee is het aantal kampeerauto’s in ons land verdubbeld in tien jaar.

De populariteit van campers zit al jaren in de lift. Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging: “Zo zagen we het afgelopen kwartaal nog een stijging van 28 procent bij de verkoop van nieuwe campers, met zelfs een groei van 44 procent in de maand maart 2021.” Vorig jaar deed corona nog een extra duit in het zakje, toen kampeervakanties een gewild alternatief bleken voor gecancelde vliegreizen, hotelvakanties en cruises. Diepemaat: “Vorig jaar, met de uitbraak van corona, lag de verkoop twee maanden vrijwel stil. Maar daarna ging het los. Er waren vorig jaar zelfs maanden waarbij de verkoop van nieuwe campers met 85 procent steeg.” Ook tweedehandscampers zijn niet aan te slepen. Bij deze campers werd in het eerste kwartaal van 2021 een plus genoteerd van 34 procent.

Steeds meer jonge camperaars

De NKC ziet de populariteit van de camper weerspiegeld in het groeiende ledenaantal. Dit jaar bereikte de camperclub de zestigduizend leden, waarmee ook het ledental verdubbeld is in de afgelopen tien jaar. Stan Stolwerk, directeur NKC: “Het is prachtig dat steeds meer mensen de camper ontdekken. De NKC doet er alles aan het camperplezier van alle camperaars te waarborgen.”

Van alle campers is twee derde (66 procent) in het bezit van 56-plussers. Het aandeel jongeren dat een camper in bezit heeft, groeit. Zo is in de groep van 26 tot en met 35 jaar het camperbezit in 2020 met bijna 24 procent toegenomen.