Rijbewijzen zeven maanden langer geldig

Alle rijbewijzen die in de periode van 1 februari 2020 tot en met 31 augustus 2020 verlopen of zijn verlopen, blijven tot zeven maanden na de vervaldatum geldig. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) in een brief die zij gisteren aan de Tweede Kamer heeft verzonden. Ze geeft hiermee uitvoering aan een besluit van de Europese Commissie hierover.

Het besluit is genomen omdat het voor veel mensen vanwege de coronacrisis niet mogelijk is om hun rijbewijs te verlengen. De maatregel geldt voor alle rijbewijscategorieƫn en ook voor rijbewijzen die vanwege een medische beperking van de houder een beperkte geldigheidsduur hebben. De minister roept deze bestuurders op hun gezond verstand te gebruiken en niet in de auto te stappen als dit niet verantwoord is. De verruiming van de geldigheid geldt in alle lidstaten van de Europese Unie. De enige beperking is dat het rijbewijs na de vervaldatum niet meer geldig is als officiƫle legitimatie.

Uitsluitend B-rijbewijs

De maatregel staat los van een eerder besluit van de minister om 75-plussers toe te staan een jaar extra met een rijbewijs door te laten rijden. Dit betreft de 75-plussers die op tijd een verlenging hebben aangevraagd, maar door achterstanden bij het CBR niet op tijd een nieuw rijbewijs kunnen krijgen. Sinds 1 december 2019 mogen zij een jaar na de vervaldatum een auto blijven besturen, maar alleen in Nederland. Bovendien geldt de maatregel uitsluitend voor het B-rijbewijs.

Vanwege deze beperkingen heeft de NKC camperaars de diensten van de NKC Juridische Helpdesk aangeboden om de procedures bij het CBR zo mogelijk te versnellen. Dit bureau heeft inmiddels enkele tientallen dossiers van gedupeerde camperaars in behandeling.