Veel Nederlandse campings wachten besluit gemeente af

Campings in Nederland moeten maatregelen treffen om mensen 1,5 meter afstand van elkaar te laten houden. Als dit niet mogelijk is of niet goed wordt nageleefd, dan mag de gemeente de locatie sluiten. Afgelopen maandag werden de nieuwe maatregelen tegen het verspreiding van het coronavirus bekend. Dit staat naast het besluit dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven.

De twee maatregelen naast elkaar zorgen voor verwarring. Lodewijk Hekking, woordvoerder van minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie, geeft aan dat het een beetje een grijs gebied is. “Er is een groot verschil tussen campings en daarom is het een lokale afweging. Maar ons belangrijkste advies is en blijft: ga niet onnodig op pad, blijf op afstand en neem je verantwoordelijkheid.” De gemeentes komen waarschijnlijk deze week met maatregelen.

NKC adviseert: beperk reizen tot het noodzakelijke

In aansluiting daarop adviseert de NKC reizen met de camper in Nederland tot het noodzakelijke te beperken. Stan Stolwerk, directeur NKC: “En vakantiegedrag is niet noodzakelijk. Dus hoe moeilijk ook voor camperaars die van hun vrijheid willen genieten, beperk je, blijf thuis. We zullen echt even met z’n allen door de zure appel moeten bijten om camperplezier in de toekomst weer te kunnen borgen.”

Uit een telefonische rondgang langs een aantal campings blijkt dat campingeigenaren verschillend met de nieuwe maatregelen omgaan. Conny van Kempenhof, eigenaar van Minicamping Van Kempenhof in Limburg, blijft voorlopig open. “Zolang niemand zegt dat ik dicht moet, blijf ik open. Maar we hebben ontzettend veel afmeldingen. Wij hebben normaal gesproken veel oudere mensen op de camping, dus we begrijpen dat ze zich afmelden. Wij gaan daar zeker niet moeilijk over doen.”

Aanpassingen op de camping

Ook Camping de Karnemelkplaats in Noord-Holland blijft voor nu open, maar heeft wel verschillende aanpassingen gedaan. “Wij hebben tien plaatsen, maar zullen er niet meer dan vijf invullen. Zo is de druk op ons sanitair heel laag. Daarnaast maken we extra schoon. We hebben er echt goed over nagedacht, maar gaan niet dicht zolang het niet hoeft.”

Alle kampeerterreinen die aangesloten zijn bij NIVON Natuurvrienden zijn wel dicht. Voorzitter Hanneke Leeuwerink zegt: “Wij zijn gesloten. We waren er eerst een beetje laconiek over, maar we moeten het toch echt heel serieus nemen. Wat voor ons ook meespeelt is dat wij werken met vrijwilligers en dat zijn ouderen. Dat is voor ons ook een belangrijk argument om de terreinen te sluiten.”

Veiligheid niet te garanderen

Ook SVR Camping de Rolke in de provincie Groningen is gesloten. Eigenaar Richard Nieboer: “Ik had het zelf al besloten. Ik kan de veiligheid niet garanderen. Mensen komen toch in contact met elkaar en ook voor mezelf wil ik dat niet. Daarnaast: de mensen kunnen ook nergens heen. Alles is gesloten in de buurt.”

Veel camperplaatsen zijn nog geopend. “Mensen hoeven hier geen persoonlijk contact te hebben. Wij hebben ook geen sanitaire voorzieningen, dus mensen komen bij ons niet in dezelfde ruimte”, aldus eigenaar Patricia van Camperplaats Veluwemeer. “Mensen boeken bij ons online, dus er hoeft helemaal geen persoonlijk contact te zijn. Wij blijven open totdat de burgemeester zegt dat we dicht moeten.”

Actuele informatie over maatregelen rond het coronavirus is te vinden op de website van de NKC.