Update voor camperaars onderweg

De NKC werkt met man en macht om actuele informatie te vergaren over de situatie in diverse landen waar veel camperaars onderweg zijn. In verband met het coronavirus nemen landen steeds strengere maatregelen. Deze hebben hun weerslag op de bewegingsvrijheid van camperaars. De NKC adviseert camperaars huiswaarts te keren als het kan en heeft zelf alle groepsreizen die onderweg waren reeds gestaakt.

“In het belang van hun gezondheid en veiligheid hebben wij camperaars gisteren opgeroepen naar huis te gaan,” stelt NKC-directeur Stan Stolwerk.  “Voor zover wij de situatie kunnen overzien, ben je als Nederlander thuis uiteindelijk het beste af. Daarom hebben we al onze groepsreizen die onderweg waren, inmiddels afgebroken.” De deelnemers die in Spanje onderweg waren zijn vorige week vrijdag al teruggeroepen. De 167 deelnemers die in Marokko met groepsreizen mee zijn, worden 19 maart per vliegtuig gerepatrieerd.

Ingewikkeld overzicht te krijgen

Voor individuele camperaars is het moeilijk zicht te krijgen op de mogelijkheden voor een terugreis. Bijna per minuut komen er nieuwe maatregelen bij en grensbeperkingen volgen elkaar snel op. Zo konden camperaars gisteren nog zonder beperkingen door Frankrijk reizen en is dat sinds vanmiddag 12.00 uur alleen nog onder strenge voorwaarden mogelijk. Het wordt steeds moeilijker om terug te gaan, terwijl er ook berichten doorkomen dat campings en camperplaatsen sluiten en dat camperaars worden weggestuurd.

Meest actuele informatie

De NKC realiseert zich dat individuele camperaars grote behoefte hebben aan duidelijke informatie. Daarom werkt de NKC met man en macht om de meest actuele informatie zo volledig mogelijk te krijgen, ook over eventuele terugreizen per vliegtuig. Daarvoor onderhoudt de NKC nauw contact met ambassades, vliegmaatschappijen, verkeersbureaus en andere instanties. Voor de meest actuele reisinformatie die relevant is voor camperaars houdt de NKC een speciale pagina bij, met weer onderliggende pagina's voor camperaars in Frankrijk, Spanje en Portugal. En we roepen camperaars op lokale informatie en ervaringen met beperkingen in het buitenland te delen via [email protected] [link].