Mogelijk bootverbinding Tanger-Genua

Een tiental Nederlanders heeft gisteren met hun camper de voorlopig laatste veerboot van Marokko naar Europa genomen. De overtocht was speciaal georganiseerd om gestrande Europese camperaars te helpen. Nu lijkt het erop dat er een nieuwe bootverbinding wordt gerealiseerd, dit keer tussen Tanger en het Italiaanse Genua.

De Italiaanse maatschappij Grandi Navi Veloci (GNV) heeft aangekondigd op 7 en 20 april van Tanger naar Genua te varen om gestrande EU-burgers op te halen. Zij kunnen nu al online en telefonisch reserveren bij GNV. Echter, Marokko heeft, voor zover bekend, nog geen officiële toestemming verleend voor deze overtochten.

Noodtoestand tot 20 april

De sanitaire noodtoestand in Marokko is afgekondigd tot 20 april. Tot die datum blijven de grenzen gesloten en kunnen Nederlandse camperaars niet naar huis reizen. “We hopen natuurlijk dat na die datum weer normaal gereisd kan worden”, verklaart een vertegenwoordiger van de ambassade. “Maar het is afwachten hoe het hier verder loopt. We begrijpen de onzekerheid waarin mensen verkeren heel goed”, voegt hij eraan toe.

Ondertussen draait de ambassade op volle toeren om Nederlanders ter plekke bij te staan met consulaire hulp. Tegelijkertijd zoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met andere Europese landen naar verdere wegen om voor EU-burgers die dat willen een vlucht of een boot naar huis te organiseren. Maar eenvoudig is dat niet. Stond er vanmiddag bijvoorbeeld een repatriëring met een Zwitsers vliegtuig op het programma, inmiddels is de vlucht gecanceld. Ook de Fransen hebben aangekondigd repatriëringsvluchten te willen uitvoeren, maar zijn er tot nu toe niet in geslaagd een landingspermit te krijgen.

Zoek een veilige plek

Het advies van de ambassade aan de achterblijvers in Marokko blijft een veilige plek te zoeken, en de aanwijzingen van de Marokkaanse overheid te volgen. Camperaars moeten er rekening mee houden dat ze langere tijd in Marokko blijven.

Boeken voor de bootverbinding Tanger-Genu: Grandi Navi Veloci, +390102094591,