Grote drukte op eerste NKC-weegdag campers

De eerste weegdag in het kader van de veiligheidscampagne Weet wat je weegt van de NKC was een groot succes. Er kwamen zaterdag 4 mei zo'n 170 campers op het evenement in Wehl af.

Weegdag 1 5


De NKC is de campagne Weet wat je weegt gestart om dat uit een peiling onder bezoekers van nkc.nl bleek dat 20 procent zijn camper nog nooit heeft gewogen en dat 25 procent wel eens met een te zware camper op pad is geweest. “Van die cijfers zijn we geschrokken”, vertelt NKC-directeur Stan Stolwerk. Dit is een zaak van verkeersveiligheid, waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen.” Overbelading kan namelijk tot onveilige situaties op de weg leiden: de rijstabiliteit wordt minder en de remweg een stuk langer. “Als je weet wat je weegt, kun je daar op anticiperen. Vandaar de campagne”, aldus Stolwerk.

Weegresultaten campers

Hoewel de weegdag in Wehl officieel pas om elf uur van start ging, stonden de eerste campers al even na tienen in de rij. Op het hoogtepunt stonden er meer dan vijftig campers te wachten. Het team van NKC-vrijwilligers en -medewerkers coachte deze rij campers vakkundig naar en op de weegbrug. “Het weegmoment zelf was voor velen toch wel spannend”, constateert manager verenigingszaken Marretje Jelmersma, die de camperaars informeerde over de weegresultaten van hun campers. “Menigeen haalde opgelucht adem en reed weg met de woorden ‘nu kunnen we onbezorgd met vakantie’”, vertelt ze glimlachend.

Maximum toegestane massa

Het NKC-team constateerde dat er slechts een tiental campers ver onder de maximum toegestane massa bleef tijdens de weging. Het overgrote deel kwam rond de maximum toegestane massa uit. En zo’n 25 procent van de campers bleek te zwaar. “Deze laatste groep hebben we natuurlijk voorzien van tips hoe ze toch aan de wettelijke eisen kunnen voldoen. Maar ook de eigenaren van campers die dicht tegen hun maximum zitten, moeten altijd blijven rekenen als ze hun camper inladen. Door deze actie zijn ze zich daar nu van bewust”, aldus Jelmersma, die tevreden terugkijkt op de eerste weegdag.

Weegdagen

De NKC-weegdag in Wehl was de eerste van een vijftal momenten waarop camperaars gratis hun camper kunnen laten wegen. De volgende dagen zijn op:
• 25 mei in Haren (Groningen)
• 8 juni in Den Bosch
• 15 juni in Westzaan
• 6 juli in Amersfoort
Kijk voor meer informatie op www.nkc.nl/weetwatjeweegt.

Weegdag 1 4