Dieseltoeslag ook voor oudere campers

Eigenaren van campers van voor 1 september 2009 die op diesel rijden, krijgen vanaf 1 januari 2020 te maken met een toeslag op de wegenbelasting van 15 procent. Dat blijkt uit de onlangs verschenen 23e halfjaarsrapportage van de Belastingdienst. Eerder waren er plannen om de dieselheffing voor oudere diesels al vanaf januari van dit jaar te laten ingaan, maar dat stuitte op ict-problemen bij de Belastingdienst.

Istock Camper Groen Rijdend Web


Die problemen zijn nog niet opgelost, maar om verdere vertraging te voorkomen, is nu besloten de toeslag apart te incasseren: kentekenhouders krijgen vanaf 1 januari 2020 dus twee aanslagen per periode, of twee automatische incasso’s. Op termijn wordt de toeslag verwerkt in één aanslag, naar verwachting vanaf 2021.

De maatregel wordt ingevoerd om mensen te stimuleren hun oudere diesel in te ruilen voor een minder vervuilende auto. Voor de grens van 1 september 2009 is gekozen omdat auto’s van na die tijd allemaal voldoen aan de norm Euro 5 en een fijnstofuitstoot hebben van hooguit 5 milligram per kilometer.

Doordat de toeslag is gerelateerd aan de wegenbelasting, geldt ook voor deze heffing voor campers het kwarttarief. Voor een camper met een leeggewicht van rond de 3.000 kilogram, komt de toeslag op een bedrag van een kleine 150 euro.