Veiliger camperen met ADAS

De NKC is een van de 42 organisaties die tijdens het ITS European Congres gisteren het ADAS convenant heeft ondertekend. ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems, ook wel aangeduid als rijhulpsystemen en worden beschouwd als opmaat naar de zelfrijdende auto.

Deze systemen kunnen bijdragen aan de verbetering van verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming op weg.

ADAS Alliantie

Veilig op weg

Uit recent onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat bestuurders niet goed op de hoogte te zijn van de aanwezigheid, de werking of het juiste gebruik van ADAS in de eigen auto. Het doel van het convenant is het veilige gebruik van ADAS in drie jaar tijd met twintig procent te verhogen. Een alliantie van 42 organisaties zet zich daarvoor in en verwacht hiermee meer veiligheid in het verkeer te creƫren, de uitstoot te verlagen en files te verminderen. "Het convenant past uitstekend bij de kernwaarden van de NKC, waarbij veiligheid op weg een belangrijke is", vertelt NKC-directeur Stan Stolwerk. "Rijhulpsystemen zijn het nieuwe normaal in vervoer en worden ook bij campers steeds vaker gebruikt. Wij vinden het belangrijk dat de camperaar deze systemen goed en veilig gaat gebruiken. Concreet willen we het gesprek aangaan met fabrikanten, importeurs en dealers om te onderzoeken hoe de recreatiebranche aandacht kan geven aan ADAS en zo de consument beter kan informeren. Anderzijds willen we camperaars ook kennis laten maken met ADAS tijdens camperrijvaardigheidstraningen, evenementen en beurzen", aldus Stolwerk.

Brede alliantie

De ADAS Alliantie bestaat uit veel verschillende organisaties, die allemaal op een of andere manier te maken hebben met ADAS. Dat zijn niet alleen brancheverenigingen, maar ook schadeherstellers, opleidingsinstituten, dataproviders en overheden. Meer informatie over de alliantie staat op de volgende website.