Wintersport met camper populair

Wintersport met de camper wint aan populariteit. Tien procent van de Nederlandse camperaars neemt zijn kampeerauto mee naar de sneeuw. Zo blijkt uit een poll op de website van de NKC.

Wintersport

De poll op de website werd ingevuld door 9.638 respondenten. Niet alleen in het voor- en naseizoen wordt met de camper gereisd, ook steeds meer camperaars gaan in de winter op pad. Stan Stolwerk, directeur van de NKC, geeft een verklaring: “Het klinkt misschien onaantrekkelijk, kamperen op wintersport, maar dat hoeft het helemaal niet meer te zijn. Campers zijn goed bestand tegen de kou en wanneer dit niet zo is, zijn er allerlei aanpassingen mogelijk om de kampeermiddelen wel wintervast te maken. Ook zijn camperplaatsen en campings aan de piste vaak voorzien van allerlei faciliteiten, zoals een droogruimte voor ski’s, wellness en een huiskamer waar je in de avond kunt zitten.”

Oostenrijk favoriet

Het wintersportland dat het populairst is onder camperaars is Oostenrijk. De helft van de camperaars kiest voor dit land. Duitsland is daarna favoriet, gevolgd door Frankrijk. Italië, Zwitserland en Noorwegen worden minder in de winter door campertoeristen bezocht.
Een inventarisatie op Campercontact.com laat zien dat er in Europa volop overnachtingsplaatsen voor campers te vinden zijn vlak bij wintersportgebieden. Maar liefst 1.592 camperplaatsen met wintersportmogelijkheden in Europa staan er op de website.

Geliefde bezigheden van camperaars tijdens de wintersport zijn logischerwijs skiën en snowboarden, maar ook wandelen is een populaire bezigheid. Om naar de sneeuw te kunnen, liet ongeveer de helft van de camperaars een aanpassing doen aan zijn camper, uiteenlopend van het aanbrengen van extra isolatie tot het aanschaffen van een wintervoortent. Aan de verbeteringen gaven camperaars tussen de 0 en 10.000 euro uit.