Plannen camperplaats strekdam Markermeer

Op de strekdam tussen de sluis en het Markermeer bij Lelystad zijn plannen voor een camperplaats. Initiatiefnemer Mark Snel wil daar een zelfvoorzienende camperplaats creëren.

Locatie Camperplaats Lelystad

Op de dam zijn geen vaste aansluitingen. Elektriciteit, riolering en watertoevoer moeten dus op een andere manier geregeld worden.

Groene camperplaats

Vijf jaar geleden begon Snel, zelf camperaar en surfer, zijn zoektocht naar een geschikte plek voor watersportende camperaars. Nu de gemeente Lelystad een watersportstrand aan het creëren is bij het Markermeer, vindt hij het tijd om door te pakken. "De strekdam is de perfecte locatie voor een camperplaats voor watersportende camperaars. Een flink minpunt is het feit dat er geen vaste aansluitingen zijn. Een optie zou bijvoorbeeld een aggregaat zijn, maar dat strookt niet met mijn ideaal van een groene wereld." Momenteel is Snel in gesprek met diverse partijen over het duurzaam opwekken van energie, het filteren van water en een oplossing voor de riolering. Ook de NKC staat hem bij met advies over het ontwikkelen van de camperplaats.

Wat hem opvalt, is dat bedrijven wel willen verduurzamen en vernieuwen, maar dat de wetgeving nog niet zover is. "De dam aan het Markermeer ligt in Natura 2000-gebied. Dit maakt het extra lastig. Een klein windmolentje kan bij diverse instanties al voor problemen zorgen.”

Wind en golven

De bedoeling is dat op de strekdam een camperplaats, een restaurantje en een sanitairgebouw worden gerealiseerd. Snel verwacht dat het nog minstens een jaar gaat duren voordat watersportende camperaars kunnen gaan genieten van de wind en de golven bij het strand.