VW California 30 jaar jong

De oercamper VW California is jarig. Het actuele model heeft de Volkswagen T6 als basis en in de Beach-uitvoering heeft hij vijf versnellingen, voorwielaandrijving en een motor van 82 pk. Behalve de Beach zijn er ook de duurdere Coast en de nog iets luxere Ocean.


Volkswagen verkocht vorig jaar 15 duizend California’s. Het verhaal van de VW-camper begon bij ombouwspecialist Westfalia. Die maakte in 1950 voor het eerst van een T1 een kampeerbus. In 1961 volgde de eerste echte buscamper, compleet met twee slaapplaatsen, koelkast en kookstel. In 1967 kwam er een camper op basis van de VW T2, die ook toen al met een hefdak verkrijgbaar was. Niet alleen hier, maar ook in de USA was de bus razend populair. In de hippiescene werd hij al snel hét symbool van de flower power.

In 1988 volgde de California T3, een kopie van de Westfalia Joker, maar dan 10.000 DM goedkoper. Dat kon door het benodigde ombouwmateriaal in grote aantallen in te kopen en het aantal opties te beperken. Er viel daardoor maar weinig te kiezen. Hij was er ook alleen in het wit of in het rood. Behalve met een hefdak was hij ook met een verhoogd dak leverbaar.

VW1

In 1990 rolde de eerste T4 California van de band. Met voorwielaandrijving en de motor voorin en verkrijgbaar in twee lengtes. Vanaf de T5 ging Volkswagen de California helemaal zelf bouwen. In dat jaar stopte ook de uitvoer naar de USA. De huidige T6 is er in drie uitvoeringen. Het zijn compacte campers met een hoog cultgehalte en ze zijn behoorlijk waardevast. Ze zijn leverbaar vanaf 53.545 euro.