Joyne: ‘Nog deze zomer van start’

De nieuwe satellietaanbieder Joyne hoopt in de tweede helft van juli van start te gaan. Dat heeft Johrit Schellingerhout van Joyne in een gesprek met de NKC bevestigd.

Joyne

Aanvankelijk was de bedoeling om al in april met een aantal pakketten te komen, maar de nieuwe aanbieder slaagde er niet in om het contract rond te krijgen met Astra. Dat is nu wel gelukt met de Franse satellietaanbieder Eutelsat, die in januari 2016 een satelliet heeft gelanceerd op 9 graden oost, waar nog ruimte is voor een zenderaanbod van Joyne. Volgens Schellingerhout heeft deze satelliet een veel ruimere footprint dan die van de concurrent: van het uiterste noorden van Scandinavië tot in het noorden van Afrika. Ontvangst in Portugal moet mogelijk zijn met een schotel van 65 centimeter, terwijl in Nederland 45 centimeter volstaat.

Flexibiliteit

Hoe de pakketten er uit gaan zien en wat ze gaan kosten, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat Joyne zich met name richt op de recreant. Het toverwoord daarbij is flexibiliteit: per maand kan de klant bepalen of hij het pakket wil afnemen of niet. Bovendien hoopt Schellingerhout een betere beeldkwaliteit te kunnen leveren dan de concurrentie.

Veel klachten

Veel camperaars hebben blij gereageerd op de mogelijke komst van de nieuwe aanbieder. In het verleden zijn er veel klachten geweest over CanalDigitaal, onder meer omdat de aanbieder de prijzen in korte tijd fors heeft verhoogd en omdat overwinteraars niet uit de voeten kunnen met het recreatiepakket. Schellingerhout: “Met de prijs gaan we niet concurrerend zijn, maar wel met kwaliteit en flexibiliteit.”<