Nederlandse camperaars besteden € 415 miljoen

Nederlandse camperaars hebben in 2016 onderweg zo’n 415 miljoen euro uitgegeven. Ze besteedden gemiddeld 55 euro per camper per dag, voornamelijk aan brandstof, overnachtingen, boodschappen, winkelen en uit eten gaan. Dit blijkt uit onderzoek van de NKC.

Bloembollen Ellen

Overnachtingen en horeca

Het meeste geld gaven camperaars uit in het buitenland, voornamelijk in Frankrijk en Duitsland. In Nederland besteedden zij de meeste euro’s aan de overnachting (31%), in de horeca (22%) en aan uitgaven in winkels en aan vervoerskosten (18%). Camperaars zijn dus niet meer weg te denken uit de Nederlandse gemeenten. In totaal gaven campertoeristen in Nederland 182 miljoen euro uit, waarvan 70 miljoen euro afkomstig is van Nederlandse camperaars.

Zes uitstapjes

Net als in 2015 maakten camperaars het afgelopen jaar gemiddeld zes uitstapjes met de camper. In ruim de helft (53%) van de gevallen betrof dit een korte trip van één tot drie dagen. Van de camperaars heeft 4 procent een lange reis van drie maanden of meer gemaakt. Gemiddeld staan camperaars drie dagen op één locatie voordat zij weer verder toeren met de camper.

Vijfde plaats

Sinds 2010 is het aantal campers in Nederland gestegen naar meer dan 100 duizend in 2016. Dat is een groei van maar liefst 53 procent in zeven jaar! In Europa rijden inmiddels 2 miljoen campers rond, waarmee Nederland met ruim 100 duizend campers op de vijfde plaats staat.