Plannen voor nieuwe satellietprovider

Er komt mogelijk een nieuwe provider voor radio en televisie per satelliet, als concurrent van CanalDigitaal. De nieuwe provider heet Joyne en wil vanaf half april of begin mei beginnen met het doorgeven van programma’s.

De plannen zijn gepresenteerd op de beurs de Caravana in Leeuwarden. Volgens Johrit Schellingerhout, die betrokken is bij de opzet van Joyne, waren de reacties positief. “Eindelijk concurrentie voor CanalDigitaal, zeiden velen”, aldus Schellingerhout.

CanalDigitaal heeft in het verleden onder camperaars nogal onder vuur gelegen. De monopolist verhoogde de tarieven in relatief korte tijd fors en veel camperaars ondervonden problemen met de ontvangst aan de randen van de zogeheten footprint van de satelliet.

Voordeliger zal de nieuwe provider waarschijnlijk niet zijn, stelt Schellingerhout. “Goedkope oplossingen bestaan nu eenmaal niet. Ook wij moeten ruimte inkopen bij een satelliet.” Joyne wil zich wel onderscheiden met flexibele pakketten voor recreanten. CanalDigitaal biedt slechts één recreatiepakket, waar met name overwinteraars niets aan hebben. Ook claimt Joyne een betere beeldkwaliteit te kunnen leveren.

Volgende maand moet duidelijk worden of het gaat lukken om de plannen rond te krijgen.