IJsland legt wild kamperen aan banden

Het is in IJsland niet langer toegestaan om overal wild te kamperen. Het mag sinds 13 november van dit jaar alleen nog in de delen waar nauwelijks wordt gewoond en waar geen campings zijn. Dat meldt site Kampeerzaken.nl, die zich baseert op een bericht in de IJslandse krant MBL.

Wildkamperen Ijsland

Als reden wordt genoemd dat de kampeermiddelen die worden gebruikt vaak geen eigen sanitaire voorzieningen hebben. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de omgeving. In tegenstelling tot tenten en vouwwagens zijn campers doorgaans wel met dergelijke voorzieningen uitgerust, maar de IJslandse wetgever maakt geen onderscheid.

Het verbod geldt niet in de vrije natuur, ver van de bewoonde wereld. “Als je met een tent op je rug de heuvels ingaat, is er geen probleem”, zegt een politiewoordvoerder in de IJslandse krant. Maar wie langs de hoofdweg rond het eiland trekt, moet een flink eind de rimboe in om te kunnen overnachten, of een camping opzoeken. Naar verluidt worden overtreders vooralsnog niet direct beboet, maar verwezen naar nabijgelegen campings.