SVR-oprichter Wim van den Berg overleden

Oprichter en oud-voorzitter Wim van den Berg van de Stichting Vrije Recreatie (SVR) is gisteren overleden. Dat heeft de SVR bekendgemaakt.

Wim Van Den Berg 1

Van den Berg verwierf bekendheid door in 1970 zijn boerenerf en boomgaard in Meerkerk open te stellen als kampeerplek voor ‘stadse bleekneusjes’. Het kwam hem op een forse aanvaring met de autoriteiten te staan, waarbij hij zijn trekker inzette om politieagenten van zijn terrein te jagen. Het leidde tot een veroordeling, maar hij kreeg uiteindelijk wel toestemming om kampeerders op zijn terrein te laten overnachten.

Daarmee was ook de kiem gelegd voor de SVR, een organisatie van kampeerboeren waar inmiddels tweeduizend campings in binnen- en buitenland bij zijn aangesloten en die 125 duizend donateurs telt. Los van deze hoofdactiviteit zet de organisatie zich in voor het betaalbaar houden van campings. Tarieven mogen niet te hoog zijn en de SVR keert zich al jaren tegen de toeristenbelasting, onder meer door met veel toeters en bellen naar Den Haag af te reizen om daar een petitie aan te bieden.

Van den Berg was ook actief in de politiek. Hij was ooit het jongste lid van de Provinciale Staten en hij had tussen 1978 en 2001 diverse posten als raadslid en wethouder in de gemeente Meerkerk, later deel uitmakend van de gemeente Zederik. In 2014 droeg hij de SVR-voorzittershamer na 44 jaar over aan zijn dochter Corine van Mill, omdat zijn gezondheid achteruit ging. Van den Berg is 74 jaar geworden.

Manager verenigingszaken Marretje Jelmersma van de NKC spreekt van een schok. “We kennen Van den Berg als een gedreven, goudeerlijke, intelligente en charismatisch man. Altijd op de bres voor de recreatiesector en een motor achter het gastvrijer maken van Nederland. Dit is een groot verlies”, aldus Jelmersma.

De SVR laat weten dat de vakantiebeurzen komende zaterdag in Apeldoorn en een week later in Gorinchem gewoon doorgaan.