SVR nog steeds tegen toeristenbelasting

Ook de Stichting Vrije Recreatie (SVR) is tegen de verhoging van de toeristenbelasting, die een aantal gemeenten dit jaar doorvoert. Met dit standpunt reageert de SVR op een bericht afgelopen weekend in de Telegraaf, waarin te lezen is dat de ANWB, de Consumentenbond, Koninklijke Horeca Nederland en de Recron zich tegen deze verhoging keren.

SVR

De SVR zet zich al decennia in voor de betaalbaarheid van het kamperen en keert zich ook al vele jaren tegen de toeristenbelasting, onder meer door petities aan te bieden aan de Tweede Kamer. De club vindt het daarom jammer dat de SVR niet is genoemd in het rijtje organisaties dat niet blij is met de verhogingen. Volgens de SVR wordt het concept van betaalbaar kamperen bij de boer langzamerhand achterhaald door de ‘toeristenboete’, die bovendien gasten naar het buitenland verjaagt.

Eerder deze maand werd bekend dat 41 procent van de gemeenten de toeristenbelasting in 2016 heeft verhoogd en dat de gemiddelde stijging 5,7 procent is. Het duurst is de toerist uit in de gemeente Haarlemmermeer, met een heffing van € 4,74 per nacht, zo blijkt uit cijfers van reisbureau Reisgraag.nl. In 86 gemeenten betaalt men niks, zoals in Almere, dat zich wil profileren als gastvrije gemeente.

De NKC is niet per definitie tegen het verschijnsel toeristenbelasting, maar is wel van mening dat de opbrengst ervan moet worden besteed aan zaken die de toerist ten goede komen. “En het blijkt keer op keer dat dit niet bij alle gemeenten het geval is”, zegt manager verenigingszaken Marretje Jelmersma van de NKC. Bovendien moet de heffing binnen de perken blijven. “Zo’n bedrag als in de gemeente Haarlemmermeer is natuurlijk exorbitant. Wie gaat daar nog heen?”

Alle resultaten van het onderzoek zijn hier te bekijken.