Duits tolplan uitgesteld

De tolheffing voor personenauto’s in Duitsland wordt met een jaar uitgesteld. Dit maakte de Duitse verkeersminister Dorbrindt gisteren bekend in een interview met Bild.
Autobahn Camper
Autobahn Camper


Dit komt volgens de Duitse minister door de juridische procedure die de Europese Commissie mogelijk gaat starten. Door deze procedure is het niet mogelijk om een openbare aanbesteding uit te schrijven voor de uitbating van het systeem. Met de tolheffing wil Duitsland buitenlandse automobilisten laten betalen voor het gebruik van snelwegen. Duitse automobilisten krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Dit is volgens de tegenstanders in strijd met het Europees recht, omdat de tolheffing buitenlanders zou discrimineren.

De voorbereidingen gaan volgens de minister wel gewoon door. Hij is ervan overtuigd dat de tolheffing conform de Europese regels is. De Europese Commissie heeft vandaag bekend gemaakt een procedure te starten. De Duitsers krijgen twee maanden de tijd om hierop te reageren. Als Berlijn Brussel niet kan overtuigen, dreigt een gang naar de rechter. Door het uitstel wordt de tol sowieso niet eerder ingevoerd dan 2017.