Friesland krijgt mogelijk netwerk camperplaatsen

Het recreatieschap Marrekrite onderzoekt of er in iedere Friese gemeente gemiddeld vier camperplaatsen in het buitengebied kunnen worden ingericht. De Marrekrite, een samenwerkingsverband van negentien gemeenten en de provincie Friesland, houdt zich tot nu toe vooral bezig met voorzieningen voor de watersport.
Kaart Friesland
Friesland Netwerk Cps


Het recreatieschap wil op aandringen van vooral de gemeente Leeuwarden de spreiding van camperlocaties over de provincie coƶrdineren. Zo wil de Marrekrite Friesland aantrekkelijker maken voor camperaars. Enkele Friese gemeenten zijn er echter niet blij mee, omdat ze vrezen dat de commerciƫle sector op deze manier te veel concurrentie krijgt. Directeur Lourens Touwen van de Marrekrite is evenwel enthousiast. "Er is sprake van een snel groeiende markt", zei hij op een bestuursvergadering.

Hij heeft al door recreatieonderzoeker Hanneke Schmeink uit Oudehaske laten onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor het opzetten van een dekkend campernetwerk in de provincie. Zij concludeert dat er veel voordeel is te behalen met een netwerk van camperlocaties. Onder meer wordt het recreatieseizoen ermee verlengd en het is een middel om de camperaars langer te binden aan de provincie.

Wethouder Sicco Boorsma van de gemeente Dongeradeel, zelf camperaar, ziet het plan ook wel zitten. "In het buitenland zijn camperplaatsen beter dan hier, terwijl we als provincie veel te bieden hebben." Het algemeen bestuur van de Marrekrite neemt in de volgende vergadering een beslissing over het netwerk.