SVR-voorzitter draagt hamer over

Oprichter en voorzitter Wim van den Berg van de Stichting Vrije Recreatie (SVR) heeft na 45 jaar de voorzittershamer overgedragen aan zijn dochter, Corine van Mill. Van den Berg was in 1970 de grondlegger van het verschijnsel kamperen bij de boer, toen hij zijn boomgaard in Meerkerk gratis openstelde voor kampeerders.
SVR
SVR


Overigens aanvankelijk tot afschuw van de lokale autoriteiten, die niets moesten hebben van deze nevenactiviteit. Van den Berg verwierf echter landelijke faam doordat hij de burgemeester, die met zes handhavers ’s ochtends om halfzes naar zijn terrein waren gekomen, met trekkergeweld verjoeg. Het juridisch getouwtrek dat erop volgde, leidde tot een boete voor de kampeerboer, maar ook tot erkenning van deze bedrijfsvorm. Daarmee was de SVR een feit. Later ging de erkenning nog verder: bij het veertigjarig jubileum van de SVR kreeg Van den Berg de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De organisatie is nog altijd gevestigd in de boerderij in Meerkerk en heeft inmiddels 150 duizend donateurs en er zijn tweeduizend kleinschalige campings in binnen- en buitenland bij aangesloten. De inmiddels 73-jarige Van den Berg wordt nu vicevoorzitter. “Hij blijft vanaf de zijlijn actief”, zegt Van Mill. “Los van deze wissel zal er niet veel veranderen.”

Binnenkort vinden ook weer de jaarlijkse SVR-vakantiebeurzen plaats: op 24 januari in de Evenementenhal te Hardenberg, op 31 januari in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch, op 7 februari in Expo Haarlemmermeer, te Vijfhuizen en op 14 februari in WTC Expo te Leeuwarden.