Caravana start met designprijzen

Bij de start van de kampeerbeurs Caravana in Leeuwarden morgenochtend wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de designwedstrijd Kampeermiddel van de toekomst. Aan de verkiezing doen inzendingen van acht futuristische caravans en twee campers van de toekomst mee. NKC-directeur Stan Stolwerk en Bovag-manager Toine Crone reiken de prijzen bij de opening van de beurs uit.
Toms Lucans Home
Toms Lucans Pagina


De beide ontwerpen voor campers zijn afkomstig van studenten van de Design Academy Eindhoven te Eindhoven. De uit het Letse Sigulda afkomstige Toms Lucans karakteriseert zijn ontwerp, de HIO, als een naadloze verbinding met de natuur. Het andere camperontwerp is van Benedikt Stonawski, uit Wenen. Hij werd bij zijn ontwerp geïnspireerd door de ‘nieuwe, aankomende groep van stedelijke nomaden’. Stonawski: "In de toekomst groeien de steden tot enorme agglomeraties, waardoor er andere mogelijkheden van vervoer moeten komen. Mijn toekomstcamper voor twee personen kan in drie verschillende posities omgebouwd worden: om erin te rijden, mee te parkeren en in te verblijven. De naam E-Scroll van mijn model verwijst naar de elektrische aandrijving en het kantelsysteem."

Een deel van het materiaal waarvan de camper moet worden gemaakt, bestaat uit tentdoek. De lengte varieert van 2,00 tot 3,80 meter en de hoogte van 1,70 tot 2,80 meter. Stonawski heeft zijn model niet gecompleteerd met douche, toilet en keuken en dergelijke. Strikt beschouwd is het geen camper, omdat er volgens de wet een keuken in moet zitten.

Lucans heeft zijn ontwerp wel voorzien van een keuken. Zijn lichtgewicht aluminium camper heeft een lengte van 4,15 en een hoogte van 2,21 meter. Lucans: "Doordat alle wanden van mijn camper kunnen worden uitgeklapt, ontstaat er een open verbinding met de omgeving. Mijn  camper is heel geschikt voor mensen die als nomaden willen leven en met de camper ook naar hun werk gaan." Hij denkt dat de HIO een ideaal onderkomen biedt voor bijvoorbeeld een kunstenaar die z'n werk op straat wil verkopen.

De Caravana is de grootste kampeerbeurs van Nederland en vindt plaats van donderdag 22 tot en met dinsdag 27 januari, in het WTC Expo te Leeuwarden. Ook de NKC is er aanwezig, met een vernieuwde stand.