Triaca: duurzame Roller Team

Het Italiaanse Roller Team wilde wel eens weten hoeveel duurzamer een camper kan zijn. In samenwerking met de universiteiten van Firenze en Siena ging men aan de slag met de Triaca.
Triaca Roller Team
Triaca Roller Team

Voor de wanden werden vezels van basalt gebruikt, dat leverde een gewichtsbesparing op van 30 procent. De bekleding van de kussens is van recyclebare materialen gemaakt, de bodem is gemaakt van een lichtgewicht vulmiddel met een hoge kras- en slagbestendigheid, Eco Malta genaamd. Het interieur is modulair en er zit een elektrisch hefdak op de camper. Door op een knop te drukken, maak je van de zithoek een bed. De camper heeft geen gas, alles werkt op de lithium-accu’s, bijgestaan door zonnepanelen en er wordt gekookt op een inductieplaat.

Intelligente techniek zorgt voor een zo laag mogelijk verbruik. Uit de keukenkraan komt behalve water ook lucht. Dit kan zorgen voor een waterbesparing tot wel 70 procent. Op het controlepaneel stelt men in hoeveel personen gebruikmaken van de camper. Vervolgens kan je aflezen hoe lang de voorraad water en energie nog volstaat. Het vriesvak werkt alleen als er iets in ligt. De 5,99 meter lange camper haalde uiteindelijk 24 procent daling van het energieverbruik en een 11 procent lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met een productiemodel.