Leden Dubbellucht met geschorste bus naar evenementen

Leden van de vereniging Dubbellucht mogen met hun geschorste bus naar het voor- en het najaarsevenement, dat de vereniging in april en september voor de leden houdt. Dat heeft de vereniging afgesproken met de Belastingdienst. Wegenbelasting is niet verschuldigd en de wagens hoeven ook geen geldige apk te hebben. Wel moeten ze apk-waardig zijn, ofwel technisch in orde.
Geschorste Bus

Dubbellucht is een vereniging van ongeveer 1.700 eigenaren van een veelal klassieke bus van Mercedes Benz, Hanomag en Hanomag-Henschel. Ze zijn zwaar gedupeerd door de afschaffing van de vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers, omdat het bijna allemaal diesels zijn. Veel vallen er vanwege de inrichting als camper weliswaar onder het kwarttarief, maar ook dat is vaak nog een fors bedrag. Voor wagens die niet zijn ingericht als camper, loopt de jaarlijkse rekening op tot duizenden euro’s.

Veel leden hebben hun wagen dan ook geschorst. “Daardoor zouden ze niet naar ons voor- en najaarsevenement kunnen, waar we meestal 250 leden ontvangen”, vertelt bestuurslid Hans Geers van Dubbellucht. De vereniging heeft daarom bij de Belastingdienst een evenementenvrijstelling aangevraagd en gekregen. “Leden die naar het evenement komen, moeten dat vooraf bij ons melden. Ze mogen dan op vrijdag vanuit de stalling via het huisadres naar het evenement rijden en op zondag weer terug.”

Knelpunt is wellicht de verzekering, want de wagens moeten wel ten minste WA-verzekerd zijn. “Leden moeten zelf nagaan of hun verzekering dekking biedt als hun bus geen geldige apk heeft”, zegt Geers.