Tolbadge: elektronisch tol betalen in Frankrijk

Sinds deze week is onder meer via de NKC een tolbadge verkrijgbaar, waarmee automobilisten automatisch tol betalen als ze langs een tolpoortje op de Franse snelwegen rijden. Ook kunnen gebruikers hiermee afrekenen op 250 Franse parkeerterreinen. Betalen van tol verloopt hiermee sneller en eenvoudiger. De badge is geschikt voor voertuigen uit klasse 1 en 2: personenauto’s en campers met of zonder aanhanger, tot maximaal 3.500 kilogram en niet hoger dan drie meter.
Peage

De tolbadge, die eruit ziet als een pasje, is persoonlijk en gekoppeld aan een bankrekeningnummer. De badge wordt aan de binnenkant van de voorruit van een voertuig geplaatst, achter de achteruitkijkspiegel. Bij het naderen van een tolpoort kunnen badgehouders vervolgens voor de snelle baan kiezen, net als de Fransen. De badge wordt dan automatisch gescand en het verschuldigde bedrag wordt van de bankrekening afgeschreven.

De tolbadge is verkrijgbaar via de website van Blij dat ik Rij en ANWB-winkels. De kosten bedragen € 7,50 voor ANWB- en NKC-leden. Niet-leden betalen € 11,-. Deze bedragen zijn exclusief verzendkosten. Voor het gebruik van de badge betaalt de camperaar € 1,60 per maand. Dit bedrag wordt overigens alleen in rekening gebracht in de maand dat de badge wordt gebruikt. De tolgelden zijn gelijk aan de tarieven bij contante betaling.

Voor NKC-leden geldt een ledenvoordeel voor de tolbadge. Voor meer informatie over de badge, zie de website van de Franse wegbeheerder AREA. Hier staat meer informatie over de tarieven per voertuig.