Nog geen zicht op Europese gasfles

Benegas wil nog altijd een Europees netwerk opzetten om de groene kunststof gasfles in te kunnen wisselen, maar dat is voorlopig lastig te realiseren. Dat zegt national accountmanager bottles John de Jong van Benegas, in reactie op berichten in diverse media dat de fles buiten Nederland en België niet meer inwisselbaar is. Overigens een curieus bericht, omdat dit al sinds 2012 het geval is.
Benegas5en10 Vrij V2

BP introduceerde in 2002 de groene kunststof gasfles met de ambitie om een zo breed mogelijk netwerk met wisselpunten in Europa op te zetten. Dat is echter slechts beperkt gelukt: de fles was buiten Nederland en België tot 2012 inwisselbaar in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, en Oostenrijk. Dat het elders niet is gelukt heeft volgens De Jong verschillende oorzaken: veel grote maatschappijen hebben geïnvesteerd in hun eigen stalenflessenpark en hebben geen behoefte aan een nieuw product, terwijl kleinere vaak geen landelijk netwerk hebben. “Bovendien bestaan er vier soorten kranen.”

Of er ooit een Europees netwerk komt, hangt vooral af van ontwikkelingen in de internationale gasmarkt. BP heeft de gasactiviteiten verkocht, onder meer aan DCC Energy, het moederbedrijf van Benegas. Als DCC Energy meer bedrijven in Europa overneemt, kan dat de weg vrijmaken voor een breder netwerk. De Jong: “Wij begrijpen dat dit de wens is van iedere camperaar die regelmatig de grenzen binnen Europa overschrijdt en dit blijft ons streven.”