Pas op voor verkeerde toltarieven

Vakantiegangers met een dakkoffer of camper moeten volgens de Vlaamse Automobielbond (VAB) extra opletten wanneer ze afrekenen bij de Franse péages. Bij de automatische Franse tolpoorten berekent een op de tien een verkeerd tarief.
Toltarieven 1

De rekening kan volgens de VAB dan zo’n 50 procent hoger uitvallen. De automatische tolpoorten meten naast de hoogte van een voertuig ook het gewicht. Campers worden hierdoor soms verkeerd als vrachtwagen aangezien en belanden dan in een hogere prijsklasse.

Het is daarom aan te raden om vooraf altijd het tarief na te kijken dat moet worden betaald: de tariefklasse en het te betalen bedrag staan op het scherm. Als het verkeerde tarief wordt berekend, kun je het beste via de knop ‘appel’ of ‘aide’ assistentie vragen. Ook kan naderhand nog contact worden opgenomen met de betreffende tolmaatschappij. Je moet dan wel het ticket als bewijs meesturen naar de tolmaatschappij.

Op de buitenlandpagina voor Frankrijk van de NKC kun je bepalen in welke klasse jouw camper valt. Voor wie gebruik maakt van een tolbadge: deze kan alleen worden gebruikt voor voertuigen in categorie 1, 2 en 5. Campers zwaarder dan 3500 kilo of hoger dan drie meter kunnen geen gebruik maken van de tolbadge. Een voordeel van een tolbadge is dat je maar bij één instantie een eventuele claim hoeft in te dienen en niet bij elke wegbeheerder afzonderlijk.