NKC sluit zich aan bij petitie tegen Duitse tol

De NKC sluit zich aan bij het protest van de ANWB tegen de plannen van Duitsland om tol in te voeren voor buitenlanders die gebruik willen maken van het Duitse wegennet. Volgens de nieuwste plannen geldt deze tol zowel op de snelwegen als op de lokale wegen. De ‘grootste camperclub van Europa’ roept camperaars op om massaal de petitie te ondertekenen die de ANWB hiertegen is gestart.
Maut 620

Eerder werd bekend dat Duitsland met ingang van 2016 tol wil invoeren voor de snelwegen. De Duitsers zelf worden hiervoor gecompenseerd middels een korting op de wegenbelasting, zodat ze per saldo niks betalen. “We waren al tegen de tolplannen”, zegt NKC-directeur Stan Stolwerk, “want het staat het vrije verkeer in de weg. Maar dat de heffing ook gaat gelden voor lokale wegen, is natuurlijk helemaal te dol voor woorden. We kunnen als NKC een grote actie op touw zetten, maar het is doeltreffender om ons aan te sluiten bij dit prima initiatief van de ANWB.”

Er komen diverse soorten vignetten, die volgens de ANWB 10 euro kosten voor tien dagen, 20 euro voor twee maanden en rond de 100 euro voor heel een jaar. Het laatste tarief zou daarbij afhankelijk worden van de cilinderinhoud van de auto en de mate van vervuiling. De heffing geldt voor alle voertuigen tot 3.500 kilogram, dus ook voor motorrijders, maar volgens de ANWB ook voor personenauto’s tot een maximum van 7.500, dus ook voor zwaardere campers.