Dinant viert tweehonderdste geboortedag Sax

Ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van uitvinder Adolphe Sax van de saxofoon, brengt het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel een hommage aan hem, met de tentoonstelling SAX200. De uitvinding van de op 6 november 1814 in Dinant geboren instrumentenbouwer is nog steeds van grote invloed op de huidige jazz en popmuziek.
Adolphe Sax

In de tentoonstelling komen de bezoekers niet alleen alles te weten over de saxofoon, maar ook over zijn andere uitvindingen, zoals de saxhoorn en saxotromba en over zijn zakelijke besognes en zijn bewogen privéleven. De tentoonstelling duurt tot 11 januari 2015.

Ook Dinant besteedt dit jaar met verschillende activiteiten aandacht aan zijn beroemde zoon. In juli en augustus speelt elke zondag een jazzband langs de kades van de Maas. In juli zijn er jazznights. Het geboortehuis van Sax is het hele jaar door te bezoeken. Het standbeeld voor het huis beeldt Sax uit, zittend op een bankje met een saxofoon in zijn armen.

Camperaars kunnen in Brussel overnachten op een omheinde camperplaats, met alle voorzieningen, van de jeugdherberg Génération Europe in het stadscentrum: sitecode 14323 op Campercontact.nl. Ook in het centrum van Dinant is een camperplaats met camperfaciliteiten: sitecode 22079 op Campercontact.nl.

Tekst Douwe de Vries