Kamperen in de tuin

Het bestaat sinds 2011 en wint nog steeds aan populariteit: kamperen bij iemand in de tuin. Voor een klein bedrag, of soms zelfs gratis, zet je je kampeermiddel bij iemand op een privéterrein.
Kamperen In De Tuin
Kamperen Tuin


Er zijn twee populaire sites met daarop honderden adressen voor kamperen in de tuin. Op Gardenvoorcampers.com staan voornamelijk locaties in Frankrijk en op Campinmygarden.com veel locaties in Groot-Brittannië. De locaties verschillen nogal: van midden in de stad tot het rustige platteland. Ook het aanbod wat betreft faciliteiten verschilt sterk per locatie. Je hebt tuinen zonder enige faciliteit tot locaties met wifi en een zwembad. Het is handig om vooraf te controleren of een locatie ook voor campers toegankelijk is.

In ons land zijn weinig locaties beschikbaar omdat kamperen bij een particulier officieel niet mag. In Nederland ligt de wetgeving met betrekking tot kamperen bij de gemeente. In de algemeen plaatselijke verordening van vrijwel alle gemeenten staat: ‘Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten kampeerterreinen waarvoor een vergunning, vrijstelling of  ontheffing etc. is verleend.’ De regels kunnen wel per gemeente verschillen en het is mogelijk om ontheffing aan te vragen. Maar dat kan omslachtig zijn voor een kleinschalig initiatief.