Duits kabinet akkoord over tolplan

Het Duitse kabinet heeft een akkoord bereikt over het omstreden plan om tol te heffen op snelwegen. Het wetsvoorstel kan nu door naar de Bondsdag, het Duitse parlement. Als het parlement instemt, moeten buitenlandse autobestuurders vanaf 2016 gaan betalen voor het gebruik van de Duitse snelwegen. Duitse weggebruikers worden hiervan vrijgesteld door een verlaging van de wegenbelasting.
Autobahn Camper

Autobahn Camper

Veel kritiek op de plannen is er ook vanuit Brussel. De tolplannen zouden volgens eurocommissaris Violetta Bulc een indirecte vorm van discriminatie zijn omdat Duitsers worden gecompenseerd. Wetgeving van de Europese Unie schrijft voor dat er niet naar nationaliteit mag worden gediscrimineerd en dat ook Duitsers tol zullen moeten betalen. Ook vindt de eurocommissaris de vignetten te duur.

Een tolvignet voor tien dagen zou 10 euro gaan kosten, of 22 euro voor twee maanden. Een jaarvignet gaat maximaal 130 euro kosten, afhankelijk van de grootte en uitstoot van het voertuig. Dit geldt ook voor campers, maar ook met een maximum van 130 euro per jaar.  Provinciale wegen blijven, in ieder geval voorlopig, tolvrij.

Controle door middel van nummerbordherkenning vindt alleen op de snelwegen plaats. De boete voor het niet betalen van de tolheffing zou 150 euro gaan bedragen en bij een tweede keer 240 euro.