Camperpark Costa Blanca mag van rechter weer open

Camperpark Costa Blanca in het Spaanse Alfaz del Pi is sinds gisteren weer geopend, nadat de rechter heeft beslist dat de gemeente de vergunning ten onrechte had ingetrokken. Dat meldt Mascha van der Schuit, een van de Nederlandse eigenaren van het camperpark. “De eerste gasten zijn alweer gearriveerd”, zegt zij opgetogen.
Costa Blanca

 Costa Blanca

De officiële reden dat de gemeente in september besloot dat het camperpark moest sluiten, is dat de locatie niet aan de vergunningsvoorwaarden zou voldoen. Zo staat er een toiletgebouw op vijf meter van de omheining, terwijl deze afstand volgens de nu geldende regels minimaal tien meter moet zijn. Maar volgens Van der Schuit was de echte aanleiding voor de sluiting de lobby van de Nederlandse honorair consul, die in de buurt van het park woont. Van der Schuit: “Het gebouw is 25 jaar geleden volgens de regels van toen geplaatst en staat er dus volkomen legaal.”

Consul Eric Durieux bevestigt desgevraagd dat hij absoluut niet blij is met het camperpark, maar hij benadrukt ook dat hij slechts een van de dertig omwonenden is die zich tegen het park verzet. “Men denkt kennelijk dat ik veel invloed heb, maar dat is onzin”, zegt Durieux desgevraagd. “We wonen hier in een mooie buurt met villa’s en sinaasappelbomen. Gasten laten hun hond hier uit en gooien hun lege bierblikjes op de grond. Mensen kunnen hier hun huis niet meer verkopen, omdat deze in waarde is gedaald. We willen dat park hier niet.”

Hij is niet blij met het bericht dat het park weer open is en ziet nog vele mogelijkheden om de strijd aan te binden. “Veel van wat daar gebeurt is illegaal. We zullen de gemeente wederom op haar verantwoordelijkheid aanspreken”, aldus Durieux. Van der Schuit ziet het met vertrouwen tegemoet. “Alles is hier volgens de regels ingericht en we voldoen aan alle normen.”

Overigens heeft de consul zijn pijlen ook gericht op het nabijgelegen camperpark Orange Grove, dat wat hem betreft ook moet sluiten. “Die komt nog aan de beurt.” Beide locaties zijn populair onder overwinterende camperaars. De sitecode op Campercontact.nl van Costa Blanca is 6708 en die van Orange Grove is 18348.