Geen tol zwaardere campers

Volgens de Duitse site Focus.de hoeven zwaardere campers en bestelwagens tussen de 3,5 en 12 ton vanaf januari 2016 geen tol te betalen. Dit is te danken aan een gat in het tolsysteem.
Autobahn Camper

Het voornemen van Duitsland om tol te heffen op alle wegen blijft de gemoederen bezig houden. De heffing zou gaan gelden voor alle personenauto’s tot 3,5 ton. Vrachtwagens vanaf 12 ton betalen nu al tol en vanaf oktober 2015 komen daar de voertuigen vanaf 7,5 ton bij. Maar zowel kleine bestelauto’s als campers vallen noch onder de regels voor personenauto’s noch onder de regels voor vrachtverkeer. Dit heeft te maken met de Eurovignettenrichtlijn waarin staat dat personenauto’s zwaarder dan 3,5 ton niet mogen worden meegenomen in de tolheffing. Dat lijkt, vooralsnog, goed nieuws voor bezitters van zwaardere campers.

Daarnaast gaan in het Duitse parlement ook stemmen op dat de tolheffing discriminerend zou zijn omdat buitenlandse bestuurders meer moeten bijdragen dan de Duitsers zelf. Duitsers krijgen de tolheffing via de wegenbelasting vergoed. Dat staat haaks op de Europese gedachte. De Duitse regering wil ervoor zorgen dat het uiteindelijke plan EU-rechtsconform is. Brussel houdt de Duitse plannen ondertussen scherp in de gaten.

De NKC doet dat ook.