Valkenburg treedt op tegen camperende wielerfans

De gemeente Valkenburg heeft aangekondigd dat boa’s en de politie komend weekend gaan optreden tegen camperaars die langs het parcours van de Amstel Gold Race willen overnachten. Ze krijgen een waarschuwing en een flyer waarop in vijf talen wordt uitgelegd dat wild kamperen in Nederland niet is toegestaan. Ook staan de locaties vermeld van zeven campings in de omgeving. Vertrekken de camperaars niet, dan volgt een boete.
Wielrennen

De gemeente doet de aankondiging vooraf, omdat campingeigenaren vorig jaar hebben geklaagd dat er niet of nauwelijks is opgetreden tegen camperen langs het parcours. “We hebben dat wel degelijk gedaan”, zegt gemeentewoordvoerder Astrid Ceulemans, “maar campingeigenaren vonden het niet genoeg.” Veel mensen weten niet dat het niet mag, denkt zij. “In de wielerwereld is overnachten langs het parcours heel gebruikelijk, maar in Nederland is het verboden.”

Eind vorig jaar heeft de gemeente nog overwogen om een tijdelijk een apart terrein voor campers in te richten, maar dat plan is in de gemeenteraad verworpen. “Er is voldoende plaats op de omliggende campings”, zegt Ceulemans.

De Amstel Gold Race wordt het komend paasweekeinde verreden. Op zaterdag is er een toertocht, op zondag is de wedstrijd.