Gemeenten verstrekken hoesjes tegen id-fraude

Veel gemeenten gaan bij de uitgifte van nieuwe paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten hoesjes verstrekken die de persoonlijke gegevens en de foto afschermen, om zo het risico op identiteitsfraude als gevolg van het kopiëren te voorkomen.
ID Fraude 26Sept1

De gemeente Boxtel had begin deze maand de primeur, vijf andere gemeenten hebben de hoesjes inmiddels besteld en de verwachting is dat er nog vele gaan volgen.

Beheerders van campings vragen bij het inschrijven nogal eens om een kopie van het legitimatiebewijs. Officieel mag de houder deze niet verstrekken, omdat het risico bestaat dat de gegevens in verkeerde handen vallen. Criminelen kunnen de gegevens gebruiken om een auto te huren of bijvoorbeeld een bankrekening te openen. Alleen overheden, werkgevers, banken, notarissen en casino’s mogen een kopie krijgen van het volledige identiteitsbewijs, verder niemand.

Het hoesje is een bedacht door Qiy, een organisatie die zich bezighoudt met het bewaken van de privacy op internet. Volgens woordvoerder Vera Nugteren van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, die de distributie van het hoesje verzorgt, kunnen gemeenten zelf bepalen onder welke voorwaarden ze een hoesje gaan verstrekken. “De meeste zullen het gratis doen bij de afgifte van een nieuw document.” Wie voor een bestaand document een hoesje wil, kan terecht bij de ANWB. Ze kosten € 4,95 of € 6,95, afhankelijk van het model. Voor niet-leden is een hoesje € 1,- duurder.