Plastic kentekenbewijs: reis moet even wachten

Kopers van een camper moeten er vanaf volgend jaar rekening mee houden dat ze er niet gelijk mee naar het buitenland kunnen. Dat is een van de consequenties van de invoering van de kentekencard per 1 januari 2014.
Kentekenpas 22Okt1

Dit nieuwe plastic kentekenbewijs rolt namelijk niet net zo makkelijk als de papieren voorganger uit de printer van het lokale postagentschap. Wie particulier een camper of een andere auto op naam wil laten zetten, moet daarvoor naar een zogeheten kentekenloket. Daar krijgt de nieuwe eigenaar een schriftelijke verklaring dat de aankoop is overgeschreven, plus een vrijwaringsbewijs voor de vorige eigenaar. Wie zijn camper bij een bedrijf koopt, ondertekent een verklaring dat het voertuig op zijn/haar naam overgeschreven wordt en krijgt daarna een papieren verklaring dat het voertuig tenaamgesteld is. De kentekencard wordt vervolgens enkele dagen later toegestuurd.

Het plastic kenteken wordt vervolgens thuisgestuurd, maar dat kan even duren. Tot die tijd is de schriftelijke verklaring geldig als tijdelijk kentekenbewijs, maar alleen in Nederland. Een spoedbestelling is mogelijk, maar dat kost € 50,- voor wie de card in Veendam gaat ophalen en zelfs € 200,- als de card per koerier wordt verstuurd. In Veendam staan twee productiemachines.

De kentekencard moet op den duur alle papieren kentekens gaan vervangen, ook de al bestaande. De card bevat zowel gegevens van de auto, als van de houder van het kenteken. Bij elke overschrijving moet dan ook een nieuwe card worden aangemaakt.