NKC niet blij met Duitse tolplannen

De NKC is niet blij met plannen van de Duitse CDU/CSU en SPD om tol te gaan heffen op Duitse snelwegen. Net als de ANWB is de NKC benieuwd hoe de Europese Unie op het voornemen gaat reageren.
Autobahn Tol 26Nov1

“Het is onderhand gewenst dat er Europees beleid komt”, zegt NKC-directeur Stan Stolwerk. “Je moet er niet aan denken dat elk land vignetjes gaat invoeren, met de toerist als melkkoe.”

De plannen maken deel uit van een coalitieakkoord dat de onderhandelaars naar verluidt bijna rond hebben. Het liefst zouden de partijen alleen tol heffen voor buitenlanders, maar omdat dit in strijd is met regels van de EU, kiest men voor een systeem waarbij Duitsers via de belasting worden gecompenseerd. Per saldo betekent het dus wel dat het de buitenlanders zijn die voor het gebruik van de wegen gaan betalen.

Hoeveel een vignet gaat kosten, is nog niet bekend. Partijen gaan ervan uit dat de wet in de loop van 2014 kan worden aangenomen en dat de tolheffing dan per 1 januari 2015 kan beginnen.

Eerder dit jaar kwam België ook met een dergelijk plan. In 2007 gebeurde dit ook al en beide keren verdween het plan na hevige protesten vanuit het buitenland van tafel. Of dat ook met de Duitse plannen gaat gebeuren, staat te bezien. Maar wat Stolwerk betreft is het laatste woord er nog niet over gezegd. “We beogen met de EU minder drempels te hebben, maar dit is weer een belemmering in de mobiliteit.”