Geen verhoging Zwitsers autobaanvignet

De Zwitserse bevolking heeft zich gisteren per referendum uitgesproken tegen een verhoging van het tarief van het autobaanvignet naar 100 Zwitserse Frank.
Vignet 25Nov1

Dat betekent dat campers tot 3.500 kilogram ook de komende jaren voor een bedrag van 40 Frank (circa 32 euro) veertien maanden gebruik kunnen maken van de Zwitserse snelwegen.

De opkomst van kiezers bij het referendum was met 53,6 procent historisch hoog. Ruim zestig procent van de stemmers sprak zich uit tegen de verhoging. De regeringspartijen hebben aangekondigd nu de brandstofprijzen te willen verhogen, om hiermee alsnog de benodigde financiƫle middelen voor het wegennet binnen te halen. Benzine is in Zwitserland een stuk goedkoper dan in Nederland, diesel kost ongeveer hetzelfde.

Met het nee van de Zwitserse bevolking lijkt ook een uitbreiding van het wegennet waar de vignetplicht geldt van de baan. Met het referendum konden de Zwitsers er namelijk ook voor kiezen om vierhonderd kilometer regionale wegen toe te voegen aan het net van de Nationalstrassen, waar een vignet benodigd is.