‘Camperen weinig belastend voor het milieu’

Volgens de Duitse brancheorganisatie CIVD voor de camper- en caravanbranche blijkt uit onderzoek dat reizen met de camper minder slecht voor het milieu is dan wel wordt verondersteld. De organisatie heeft de verschillende vormen van vakantievieren laten vergelijken op het gebied van de effecten op het klimaat.

130726 FB Milieubewuste Camperaar Frans Van Meerveld 8Nov1

Wie met de camper reist, veroorzaakt minder CO2-uitstoot dan wie met het vliegtuig gaat, zo stelt het CIVD (Caravaning Industrie Verband e.V). Ook wie met de auto reist en in een hotel verblijft, belast met milieu meer dan de camperaar. Hoe meer mensen er in de camper meereizen en hoe korter de reisafstand, hoe minder milieubelastend de reis wordt.

Op reis met de auto en een tent is een heel goed alternatief, maar met stip op nummer één staat het reizen met een touringcar en overnachten in een hotel. Bijzonder ongunstig voor het klimaat is een vakantie met een cruiseschip. De impact op het klimaat wordt gemeten aan de hand van het energieverbruik.

Het onderzoek is een update van een studie die in 2007 in opdracht van het CIVD is gedaan naar de verschillende vormen van reizen en de effecten daarvan op het klimaat. Het negatieve effect van het camperen op het milieu blijkt in de afgelopen periode te zijn afgenomen, net als bij de andere manieren van reizen. De uitstoot is gemeten bij het reizen naar vier bestemmingen: Dolomieten, Sicilië, Rügen (het grootste eiland van Duitsland) en Zuid-Frankrijk.