Nederlandse zenders voorlopig nog via Astra 1

CanalDigitaal blijft het aanbod aan Nederlandse zenders via de satelliet voorlopig via Astra 1 doorgeven. Dat is te lezen in het ledenmagazine Kampeerauto 6-2013, dat op 27 juni verschijnt.
Canaldigitaal

In het blad reageert Frank Meijer van BM-SAT te Rijssen op berichten dat CanalDigitaal op korte termijn zou stoppen met het doorgeven van het landelijke Nederlandse zenderaanbod in SD-kwaliteit via Astra 1. Het bedrijf zou overgaan op HD-kwaliteit via Astra 3, waar nu ook het regionale aanbod en de thematische zenders mee worden doorgegeven. Het gaat om de zenders Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5 en 7, SBS 6, Veronica, Net 5 en BVN. “Er is erg veel onrust in de markt. CanalDigitaal stapt met deze zenders zeker een keer over, maar volgens mijn informatie gaat dat nog zeker twee jaar duren”, zegt Meijer. Het Nederlandse aanbod is nu wel al als optie voor € 5 per maand in HD via Astra 3 leverbaar.

Voor de camperaar verandert er voorlopig dus niets. Als CanalDigitaal uiteindelijk stopt met het Nederlandse aanbod via Astra 1, moet de camperaar liefst beschikken over een ontvanger die de schotel automatisch op Astra 3 kan richten. Wie verder van huis gaat dan halverwege Spanje, moet er tegen die tijd ook rekening mee houden dat het signaal van Astra 3 zwakker is dan dat van Astra 1. Volgens Meijer is dan een schotel van minimaal 85 centimeter nodig, terwijl nu een diameter van 60 centimeter volstaat.