Franse cols tijdelijk alleen voor fietsers

Tot eind augustus zijn de mooiste cols van de Franse Savoie en de Haute Savoie gedurende een halve dag uitsluitend toegankelijk voor fietsers, zodat zij veilig de beklimming en de afdaling kunnen volbrengen.
Col 21Jun1

Afgelopen zondag stond Mont du Chat als eerste op het programma, komende zaterdag is de Cormet de Roselend aan de beurt. Onder het motto Un jour, un col is dit evenement voor fietsliefhebbers in 2011 voor het eerst georganiseerd.

Op het programma staan bijna mythische cols en beklimmingen: Aravis, Iseran, Joux Plane, Glandon, Croix de Fer en Madeleine. Op in totaal veertien dagen staat er steeds weer een andere col in de planning, die fietsers gezamenlijk beklimmen om samen te genieten van de uitdaging én van het uitzicht. Om het evenement toegankelijk te houden voor een groter publiek, is het bij sommige cols ook mogelijk om een elektrische fiets te gebruiken.

De Savoie en de Haute Savoie herbergen de meeste cols van heel Frankrijk. Samen bieden zij meer dan tweeduizend kilometers aan unieke fietsroutes. In het komende NKC-ledenmagazine Kampeerauto, dat op 27 juni verschijnt, staat een verslag van de beklimming van de Galibier in de Pays de Maurienne. Genieten én afzien...