Vervoer je huisdier veilig

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren waarschuwt reizigers om voor veilig vervoer van hun huisdier te zorgen. Volgens deze organisatie realiseren veel mensen zich niet hoe gevaarlijk het is om het dier los in de camper of auto mee te laten rijden.
Hondcamper 29Jul1

Huisdieren lopen bij een aanrijding of hard remmen veel risico. Ze zullen door de camper worden geslingerd, waarbij ze een gebroken nek of inwendige bloedingen kunnen oplopen. Soms worden dieren uit de auto geslingerd en dan vervolgens op de rijbaan overreden. Daarnaast is een los huisdier een levensgevaarlijk projectiel voor de andere inzittenden in de auto. Soms ook zijn huisdieren de oorzaak van een aanrijding. Een hond of kat die los in de auto zit, kan bijvoorbeeld proberen bij de chauffeur te komen en tussen de pedalen terecht komen. Een dier dat uit de auto ontsnapt, bijvoorbeeld bij pech of bij het benzinestation, kan de weg op rennen en zo het verkeer ernstig in gevaar brengen.

Het advies van het LICG is huisdieren altijd in een vervoersmand of reiskennel te vervoeren die op de juiste manier is geplaatst. Een autotuig is een andere optie.

Kijk voor meer informatie op LICG en lees Kampeerauto 7-2013 over de regels voor het meenemen van huisdieren naar het buitenland.