Camperverkoop lijkt aan te trekken

Het laatste kwartaal van 2013 lijkt het de goede kant op te gaan met de verkoop van nieuwe en gebruikte campers. Dat blijkt uit cijfers van de Bovag over de verkopen in november van dit jaar.
130815 Camper Groen 10Dec1

Er werden deze maand nieuwe 34 campers op naam gezet, tegen 18 in november 2012. Bij gebruikte campers tot vijf jaar oud waren dat er 70, tegen 57 vorig jaar en bij de wat oudere campers steeg het aantal tenaamstellingen van 284 naar 380 in november van dit jaar. De stijging is opmerkelijk, omdat 2013 over de gehele linie nog een aanzienlijke daling laat zien ten opzichte van 2012.

Voorzitter Leo Diepemaat van de brancheorganisatie KCI heeft er niet echt een verklaring voor. “Volgens de berichten is het consumentenvertrouwen weer wat aan het toenemen en we hebben de indruk dat mensen de laatste tijd wel wat op hun geld zijn gaan zitten. Ook de huizenverkoop schijnt weer wat aan te trekken. Misschien zijn deze berichten net het zetje dat mensen nodig hebben.”

Ook kan het zijn dat mensen met de peildatum van 31 december voor de vermogensbelasting in het zicht, gecombineerd met de lage rentestand, nog even van hun geld afwillen. “Maar dan zou je elk jaar rond deze tijd een piek verwachten en dat is niet geval”, zegt Diepemaat. Bovendien zou je dan verwachten dat mensen de camper wel dit jaar kopen, maar pas in januari op naam laten zetten, omdat ze dan een camper van 2014 hebben. De cijfers hebben echter betrekking op tenaamstellingen.

Hoe dan ook: Diepemaat is er blij mee. “Natuurlijk, het zijn absolute getallen en daar kun je nog niet al te veel op baseren. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Maar de stijging begon al in oktober. Laten we hopen dat dit het begin is van een trend.”