Bovag: ‘Nieuw camperkeurmerk is klinkklare nonsens’

Het nieuwe camperkeurmerk dat kort geleden in het leven is geroepen, voegt niks toe en is klinkklare nonsens. Dat zegt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. Ook de NKC heeft met grote verbazing kennisgenomen van het initiatief.
130418 NKC Camper Kleinst 23Dec2

Camperkeurmerk
Bedrijven in de camperbranche worden sinds kort benaderd door het bedrijf Camperkeurmerk, met het aanbod om lid te worden voor € 9,- per maand, exclusief btw. Als tegenprestatie mogen ze op hun website en in andere uitingen vermelden dat ze het Camperkeurmerk voeren. Tenminste, als ze voldoen aan de eisen van het nieuwe keurmerk. Dat blijkt echter een checklist van open deuren, zoals het werken volgens de algemene voorwaarden en het terugbetalen van de borg bij verhuur.

Ook krijgen de aangesloten bedrijven een vermelding op de website van Camperkeurmerk, die klanten de mogelijkheid biedt om een oordeel achter te laten. Dit commentaar wordt echter wel gescreend, zodat ‘onterechte negatieve beoordelingen’ niet op de site verschijnen, ‘om uw imago een zo hoog mogelijke waardering te geven’, aldus het bedrijf in een wervende mail aan potentiële leden.

Intrappen
“Een zinloos initiatief”, zegt Roel van der Kant van VAKcar Zwerfauto’s te Kampen, het bedrijf dat de mail ook kreeg en de NKC attendeerde op het nieuwe keurmerk. ‘Als je maar betaalt, ben je een goed bedrijf, en zo niet, dan ben je dus geen goed bedrijf?’, antwoordde VAKcar op dit aanbod. Een begrijpelijke reactie, vindt relatiemanager Frans Hoofwijk van de NKC. “Dit is een initiatief waar bedrijven snel in kunnen trappen.”

Initiatiefnemer van het keurmerk is Johannes Gergen, die met zijn bedrijf Appelite websites en apps bouwt voor bedrijven. Hij reageert alsof hij voor het eerst hoort dat er kritiek is op zijn keurmerk. “Een keurmerk kopen? Kijkt men er zo tegenaan?” Ook verbaast het hem dat de Bovag er niet blij mee is. “Kijk, de een profileert zich met een Mercedes, de ander met een Volkswagen. Wij zijn nou eenmaal een laagdrempelig keurmerk”, zegt Gergen, die wel toegeeft dat eigenlijk alle bedrijven aan zijn voorwaarden kunnen voldoen.

Wel zegt hij dat de tekst over negatieve beoordelingen niet klopt. “We verifiëren of de klacht klopt en bieden het bedrijf de gelegenheid om met een oplossing te komen. Zo niet, dan komt het oordeel toch op de site.”

Zonde van het geld
“Iedereen kan een keurmerk beginnen, daar bestaat geen juridische grondslag voor”, verzucht Huyskens van de Bovag. “Maar we gaan onze leden wel waarschuwen hier niet mee in zee te gaan. Wat heb je voor die € 9,-? Het is echt alleen maar zonde van het geld.”