‘Gemeenten moeten camperplaats realiseren’

Enthousiast camperaar Martin Slingenberg uit Kloetinge is een kruistocht begonnen om in alle Nederlandse gemeenten camperplaatsen te laten realiseren.
130815 Camper Groen 16Aug1

Op basis van jurisprudentie en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens is hij van mening dat ze daartoe verplicht zijn. “Gemeenten die geen plaatsen hebben aangewezen waar mensen mogen overnachten in een kampeerauto, handelen in strijd met de wet”, aldus Slingenberg.

De Zuid-Bevelander zou graag een proces aanspannen om zo een uitspraak van de rechter in handen te krijgen. Hij is ervan overtuigd dat hij die zaak kan winnen. Toch begint hij er niet aan, vanwege geldgebrek. Wel heeft hij zo’n 200 gemeenten aangeschreven. In de brief legt hij uit waarom ze wettelijk verplicht zijn camperplaatsen te bieden en hij verzoekt ze deze aan te leggen. “Als ik de reacties van de gemeenten lees, voel ik me sterk. Ze draaien er omheen, kennelijk zijn ze bang voor een uitspraak. Wel hebben al 22 gemeenten aangegeven dat ze gaan onderzoeken of ze camperplaatsen kunnen realiseren. Daar ben ik blij mee.”

Het uiteindelijke doel van Slingenberg is dat alle Nederlandse gemeenten in de toekomst plaatsen aanwijzen waar in een kampeerauto overnacht mag worden. Van hem hoeft dat overigens niet gratis te zijn, zoals vaak wordt gezegd. “Ik betaal overdag toch ook parkeergeld, waarom dan ’s nachts niet?”

De NKC volgt de strijd van Slingenberg met grote belangstelling. De club kiest echter een andere strategie. “Wij willen graag in goed overleg met alle partijen camperplaatsen realiseren. Dat gaat goed, de afgelopen twee jaar zijn er mede door de NKC-camperplaatsspecialisten 140 plaatsen bijgekomen in Nederland. Ook het aantal locaties in Nederland op Campercontact.nl is explosief gestegen”, vertelt Marretje Jelmersma van de NKC. “We denken dat het averechts werkt als gemeenten gedwongen worden plaatsen aan te leggen. De kans bestaat dat gemeenten zeer beperkt plekken toewijzen. En bij gebrek aan handhaving ontstaan dan mogelijk overlastsituaties zoals recent in Saeftinghe. Dat is slecht voor het imago van de camperaar.”