Brandweer onderzoekt veiligheid kunststof gasflessen

De brandweer gaat onderzoeken of kunststof gasflessen wel zo veilig zijn als de fabrikanten ervan beweren.
Gasflessen Kapoet 12Sept1

Dit naar aanleiding van enkele incidenten, waarbij kunststof gasflessen bij een brand zijn ontploft, terwijl dit voor zo goed als onmogelijk werd gehouden. “Sindsdien behandelen we kunststof gasflessen net zo voorzichtig als stalen flessen”, zegt bevelvoerder Bé Kok van de Brandweer Drenthe, die het zelf ook meemaakte. “Van stalen flessen weten we dat ze bij brand erg gevaarlijk zijn. Nu houden we ook bij kunststof flessen de mannen in dekking, tot we zeker weten dat er geen gevaar meer is.”

Zijn ervaring staat beschreven in het vakblad Brand & Brandweer van mei van dit jaar. Bij een brand in een schuurtje vertelde de eigenaar dat er binnen één stalen en twee kunststof gasflessen stonden. Toen er een luide knal klonk, dacht Kok dat de stalen fles het loodje had gelegd, maar het was die van kunststof. Nog erger werd het toen een van de manschappen de tweede kunststof fles uit het schuurtje haalde: bij het koelen explodeerde deze alsnog. “Sinds die publicatie horen we van meer kanten dat brandweerlieden dergelijke incidenten hebben meegemaakt”, zegt de bevelvoerder.

Kok werkt in het onderzoek samen met adviseur gevaarlijke stoffen Jetty Middelkoop van de Brandweer Amsterdam-Amstelland. Onderdeel ervan is een aantal praktijktests, die naar verwachting eind oktober plaatsvinden. “De vergunningen hiervoor zijn inmiddels rond”, zegt Kok. “Je mag namelijk niet zomaar gasflessen laten ontploffen.”

De kunststof gasfles werd ruim tien jaar geleden in Nederland geïntroduceerd en is onder camperaars populair, omdat het leeggewicht ervan de helft minder is dan die van de stalen fles. Daarnaast is van buiten zichtbaar hoeveel gas er nog in zit.