Oranjeroute in Duitsland uitgebreid

De Oranjeroute is uitgebreid met Weimar en een nieuwe fietsroute. Bovendien is er een nieuw traject aan toegevoegd, dat komende donderdag 25 april door prinses Margriet wordt geopend.

Oranjeroute 23Apr2

Met het toetreden van de klassieke stad Weimar bestaat de Oranjeroute uit 32 plaatsen die een historische band hebben met het Huis van Oranje-Nassau. De route kan in delen worden gevolgd en is ook onder camperaars zeer populair vanwege de vele campings en camperplaatsen in de route.

Weimar past in het verhaal van Oranje door de erfenis van prinses Sophie Wilhelmine Marie Louise, die opgroeide in Paleis Soestdijk en later trouwde met de Duitse groothertog Karel-Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach. Aan haar liefde voor literatuur dankt de stad het Goethe- und Schiller Archiv, waar de werken van deze grote schrijvers worden bewaard. Het is het oudste literaire archief van Duitsland.

Het nieuwe gedeelte van de bewegwijzerde Oranjefietsroute, loopt van Apeldoorn naar het Duitse Lingen. Het is opgenomen in de nieuwste druk van de fietsgids.

In de rubriek Siteseeing in het magazine Kampeerauto 3-2013 is uitgebreid aandacht besteed aan de Oranjeroute.

Tekst Nico van der Maat